O FIRMIE
FORMULARZE
PRZEPISY KULINARNE
PRZEPISY
KULINARNE
|
PRZEPISY
KULINARNE z PIECZARKI KROJONEJ
|
||
|
|
|
BOCZNIAK ERYNGII
nazywany jest również boczniakiem królewskim,
ze względu na smaczne i okazałe owocniki.
W naturalnych warunkach występuje na terenie Azji, Europy i w Afryce Północnej.
Mimo wielu wartościowych cech w Polsce grzyb ten nie jest bardzo popularny.
Może to się zmienić za sprawą gotowych podłoży do amatorskiej hodowli tego gatunku,
czy grzybni na kołkach.
Boczniak Eryngii jest cennym źródłem witamin i minerałów.
Charakteryzuje się jasnym, kapeluszem w kolorze szarobrązowym i grubym,
twardym trzonem, w kolorze białym.
Boczniaki te można przechowywać w lodówce od pięciu do siedmiu dni, a więc dosyć długo.
Oczywiście jak i inne grzyby, doskonale wpisują się w menu każdej kuchni.
Szczególnie doceniane są w wegetariańskiej. Mają lekko ostry smak.
Idealnie nadają się jako dodatek do makaronów, sosów z mięsem, także dziczyzną.
Oprócz walorów smakowych boczniaki mają dużą wartość odżywczą.
Przede wszystkim są bogate w łatwo przyswajalne białko,
aminokwasy oraz witaminy z grupy B i sole mineralne. l00g grzybów zawiera tylko 30 kcal.
Zatem to doskonały produkt dla osób dbających o zdrowie i linię.
W owocnikach boczniaka wykryto obecność substancji
działających przeciwnowotworowo i obniżających poziom cholesterolu we krwi.
To wystarczy do tego, by boczniakowi zapewnić stałe miejsce w naszej kuchni.
View the embedded image gallery online at:
https://www.hajduk.pl/index.php/14-przepisy-kulinarne/25-przepisy-kulinarne#sigFreeId5162d6f814
https://www.hajduk.pl/index.php/14-przepisy-kulinarne/25-przepisy-kulinarne#sigFreeId5162d6f814
PRZEPISY
KULINARNE z GRZYBÓW ERYNGII
|
||
|
|
|